Izaberite stranicu

Naziv Prozjumer sastoji se iz dve engleske reči „producer“ – proizvođač i „consumer“ – potrošač. Ovaj termin je osmislio Alvin Tofler u knjizi “Treći talas” koja je izdata 1980. godine da bi definisao potrošače kao pojedince koji troše i proizvode vrednost, bilo za sopstvenu potrošnju ili potrošnju od strane drugih. Oni mogu dobiti implicitne ili eksplicitne podsticaje od organizacija uključenih u razmenu.

Ovaj termin dobija novo značenje u poslednjih decenija u mnogim industrijama u kojima je kupac u isto vreme i proizvodjač i potrošač proizvoda i usluga.

Prozjumer je učesnik na tržištu električne energije koji je u isto vreme i potrošač i proizvođač energije. To može biti domaćinstvo ili kompanija. Prozjumer dobijenu energiju iz obnovljivih izvora energije troši na svoje potrebe. U slučaju kada proizvodnja energije veća od njegovih potreba, višak energije predaje u distributivnu mrežu. Kada su potrebe prozjumera za energijom veće, razliku koja mu je potrebna povlači iz distributivne mreže. Razmena energije izmedju prozjumera i distributivnog sistema se dešava u realnom vremenu.

Ovo omogućava uštedu potrošnje energije i  zaradu na prodaji viškova energije.

Sam izraz i koncept su u širokoj primeni na globalnom nivou. Potrošači se najčešće odlučuju za solarne fotonaponske sisteme. Razlog je pristupačna cena i modularna svojstava same tehnologije.

Kao obnovljive izvore energije, moguće je koristiti i biomasu za termoelektrane. Ostale tehnologije se ređe koriste na mestima potrošnje, npr. zbog nedostupnosti vodotokova za slučaj hidroelektrana ili ruže vetrova za slučaj vetrogeneratora.

Solarne elektrane

Koristeći energiju sunca tokom dana, fotonaponski paneli proizvode električnu energiju srazmernu intenzitetu sunčevog zračenja. Invertori zatim konvertuju jednosmerno generisanu struju u naizmeničnu i predaju u tačku priključenja na distributivni sistem iza brojila klijenta.

Cilj je iskoristiti što veći deo zelene energije za zadovoljavanje sopstvenih potreba. U slučaju kada elektrana proizvodi veću količinu električne energije nego što je u datom trenutku potrebno, višak se predaje u distributivnu mrežu po automatizmu.

Sav višak električne energije, koji registruje dvosmerno brojilo na mestu primopredaje sa distributivnim sistemom, vlasnik priključka može prodati po tržišnim cenama.

Postani PROZJUMER već danas !